champagne route

V
Vijf routes door de Champagne streek

De Champagne regio is voornamelijk bekend van het produceren van die heerlijke flessen bubbels.

Maak eens een route door de prachtige Champagne streek in Frankrijk, bezoek een champagnehuis en ontdek de meest lekkere champagnes.

Wij hebben vijf champagneroutes voor je uitgestippeld.

Een champagnehuis bezoeken

Om een beetje te begrijpen wat een champagne bijzonder maakt is het een goed idee om de wijngaarden en de pittoreske dorpjes te bezoeken, en een rondleiding (avec dégustation) te krijgen bij een champagneboer.
De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is vanaf mei, zodat je de druiven nog ziet groeien, t/m de oogsttijd in september.

Net buiten Reims en Épernay zijn er vele champagneboeren te bezoeken. Een traditioneel bezoek duurt ongeveer één uur. Meestal begint het met een korte film over de rijke geschiedenis van het champagnehuis en over het ambacht van champagne maken.

De zogenoemde Route Touristique du Champagne is in totaal een paar honderd kilometer lang en is verdeeld in vijf routes, over de hele streek.

Hieronder vind je een een overzicht van de vijf verschillende routes. Ze leiden je langs de prachtige wijngaarden en champagnehuizen.

 

1. Massif de Saint Thierry

Deze prachtige champagne-route loopt ten westen van de stad Reims. Het is een route die je meeneemt langs vele wijngaarden en bossen.

Begin de route in de stad Reims zelf, hier zijn vele champagnehuizen vertegenwoordigd.

De champagne-route Massif de Saint Thierry neemt je mee langs vier champagnehuizen. Begin bij champagnehuis Pommery en rijd vervolgens door naar Taittinger, Francis Boulard et Fille en eindig bij het achttiende-eeuwse wijnhuisdomein Ariston Père et Fils.

 

2. Montagne de Reims

Voor het rijden van deze route vertrek je vanuit Reims of Epernay.

Begin je in Reims dan kom je onderweg vele kleine champagnehuizen tegen, Maar eenmaal aangekomen in Epernay is het een walhalla van een aantal grote champagnehuizen.

Het bekendste wijnhuis ter wereld is vast en zeker Moët et Chandon. Een ander groot wijnhuis in Epernay is Mercier, hier kun je met een elektrisch treintje een tour nemen door de kelders van het huis.

Onderweg kun je in het hart van het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims een heerlijke wandeling maken om alle champagne even uit je lijf te lopen.

 

3. Vallée de la Marne

De champagneroute Vallée de la Marne begint in Épernay (met alle grote champagnehuizen). De route hierboven kun je dus ook deels combineren samen met deze route.

Op deze route passeer je het champagnehuis Tribaut in het dorp Hautvillers. Dit is het eerste champagnehuis ter wereld die zijn deuren heeft geopend voor bezoekers.

Een ander champagnehuis op deze route is Charlier et Fils, bekend op de fruitige champagnes en de vele prachtige duizenden bloemetjes die in de lente en zomer het domein helemaal opfleuren.

 

4. Côte des Blancs

De Côte des Blancs loopt tussen Épernay en Sézanne.

De champagneroute loopt door dorpjes met bekende champagnenamen zoals Pierre Gimonnet et Fils (enkel op basis van de Chardonnay druif), Jean Milan et Fils en Pierre Pinard.

 

5. Côte des Bar

Deze champagneroute neemt je mee door maar liefst dertig pittoreske dorpjes in het departement Aube (een stuk zuidelijker van Epernay). De dorpen die onder andere aangedaan worden zijn Les Riceys en Essoyes.

De Aube is nog niet zo bekend als champagne-gebied. Het leuke hiervan is juist dat hier de relatief minder bekende champagnehuizen te vinden zijn, zoals Guy de Forez (zij maken al champagne sinds de 17e eeuw) en Rémy Massin et Fils (een familiebedrijf met heerlijke champagnes die regelmatig in de prijzen vallen).

In Essoyes is daarnaast ook het atelier van schilder Renoir te vinden, de moeite waard om een bezoek aan te brengen.

Slapen tussen de champagne

Blijf je overnachten tijdens één van je tochten door deze streek? Maak dan gebruik van één van die leuke adresjes bij Nederlanders en Vlamingen op Chambres d’Hôtes Wijzer in en rondom de streek. Heerlijk logeren op het Franse platteland, en ’s avonds aanschuiven aan de table d’hôtes!

Kijk hieronder voor perfecte adresjes in de streek!