N
NATUUR en WAARNEMEN: het leren waarnemen van de natuur.

In deze tijd heeft men vaak geen tijd om gewoon rustig te gaan zitten en waar te nemen wat men nou eigenlijk om zich heen ziet, hoe de natuur werkt, lichtval, kleuren, schaduwpartijen, overlapping, structuren en perspectieven.

In deze week gaan we gewoon ergens zitten en laten we de natuur zijn werk doen op ons netvlies. Als men wil kan men schetsen, schilderen of aquarellen of helemaal niets doen. De schetsen kunnen in het atelier uitgewerkt worden.

De basis van tekenen/schilderen is het leren waarnemen en dat overbrengen op papier/doek.
In alle cursussen zijn deze basisprincipes vertegenwoordigd; zoals het leren kijken, meten van maten met het oog, perspectief, licht/donkergebruik, ruimtelijke effecten, kleur, vorm, lijn, compositie en materialenkennis.
De basisprincipes die worden aangeboden zijn noodzakelijk om jezelf te leren ontplooien om op papier te kunnen zetten wat je waarneemt of wilt verbeelden.
Er worden allerlei opdrachten gegeven om deze technieken onder de knie te krijgen.

Ook de creativiteit komt aanbod, het leren vertalen van beelden naar fantasie. Er worden vrije opdrachten gegeven waarin de cursist zijn kennis en verbeelding kwijt kan.

Materialen
Voor de cursus tekenen/schilderen maakt men gebruik van de materialen die op Atelier Ker Anna aanwezig zijn. Deze materialen blijven eigendom van het Atelier Ker Anna.

De materialen die we zullen gebruiken zijn: potlood, kleurpotlood, houtskool, aquarelverf, acrylverf, pastelkrijt, O.I. inkt, kwasten en penselen, schetspapier, aquarelblokken en doeken.

Schildersezels, tekenborden, veldkrukjes, waterpotjes en palet zijn ook aanwezig en vrij voor gebruik. Het gemaakte werk kunt u vanzelfsprekend mee naar huis nemen.

Als je wilt kunt u uw eigen materiaal meenemen.
Je kunt ook zelf voor materialen zorgen, zoals acrylverf, kwasten, doeken, potloden en enz.
Je kunt uiteraard eerst overleggen met de docente welk materiaal gewenst is.

De tekenweken worden gegeven door verschillende gediplomeerde docenten.