Brocante Frankrijk

B
Brocantes: De leukste rommelmarkten door heel Frankrijk!

Brocantes bezoeken is een populaire vrijetijdsbesteding

Hoe leuk is dat: op vakantie in Frankrijk lekker struinen over brocantes! Op zoek naar die ene schat … Naast Nederlanders en Belgen vinden ook Fransen het erg leuk om te struinen op brocantes. Op klussen na is dit de meest favoriete bezigheid van de gemiddelde Fransman. Geen wonder dat er in veel (meestal wat grotere) plaatsen in Frankrijk met mooi weer brocantes worden gehouden.

Op de Franse televisie is jarenlang het programma ‘Tous à la Brocante’ uitgezonden. Een programma over, je raadt het waarschijnlijk al, brocantes. Want wat is er leuker dan op een mooie dag tussen allemaal oude spullen te zoeken naar dat ene pareltje waar je al jaren naar op zoek bent?

De meest bekende Franse brocante

In de stad Lille (net over de Belgische grens) wordt ieder jaar in het eerste weekend van september de grootste en meeste bekende brocante gehouden. Deze groots opgezette brocante is door heel de stad en duurt het gehele weekend. Meer informatie over dit gezellige weekend, vind je op website van het VVV van Lille.

Brocantes en Vide-greniers zijn toch hetzelfde?

Het komt redelijk overeen met elkaar, maar er is wel verschil tussen een brocante en een vide-grenier.

Vide-grenier betekent letterlijk ‘zolderopruiming’. Ze worden vrijwel in elk dorp op het platteland georganiseerd. Vaak zonder al te veel aankondiging, op een A4-tje langs de weg of bij de supermarkt, wordt aangegeven waar en wanneer de vide-grenier gehouden zal worden.

Brocantes worden meestal in wat grotere steden gehouden. De prijzen liggen doorgaans ook wat hoger dan bij een vide-grenier, maar dat geldt ook voor de kwaliteit van de aangeboden spullen.

Op zoek naar een brocante tijdens de vakantie?

Wil je weten of er in de buurt van je vakantiebestemming in Frankrijk ook een vide-grenier of brocante gehouden wordt? Neem dan eens een kijkje op één van onderstaande websites:
www.brocabrac.fr
www.vide-greniers.org

Mocht je er niet goed uitkomen, dan adviseer ik om contact op te nemen met de eigenaren van de accommodatie waar je hebt gereserveerd. Zij kunnen je er vast en zeker alles over vertellen wanneer en waar de dichtstbijzijnde brocante is.

Gouden tips van onze specialisten

Hoe leuk is het om tips te krijgen van mensen die er wonen en de streek goed kennen! Ga dan ook lekker logeren bij adresjes op Chambres d’Hôtes Wijzer, vaak nog Nederlanders of Vlamingen ook! Ze zitten op de mooiste plekjes, het is heerlijk en supergezellig aanschuiven aan de table d’hôtes, én ze weten je ook nog ‘ns te wijzen op de beste brocante-adresjes in de buurt!

De onderstaande adresjes op de website zijn ware brocanteliefhebbers en -specialisten, weten er alles van in hun streek en hebben gouden tips