E
Eindeloze rust en ruimte in de Auvergne

In de Puy-de-Dôme, op de grens van de departementen Loire en Haute Loire, ligt Moulin des Comtes, een voormalige watermolen waar Rob en Annemie van der Elst sinds oktober 2017 kamers en gîtes verhuren. Zij kennen de mooie, rustige omgeving inmiddels als geen ander en delen graag hun tips én die van hun gasten.

Annemie vertelt: ‘Onze gasten Suzanne en Marit hadden een bezoek gebracht aan Saint-Étienne, een gezellige studentenstad en de hoofdstad van het departement Loire. Ze hadden daar enorm genoten van hun bezoek aan het Musée d’art moderne de Saint-Étienne, waar zich een rijke kunstcollectie bevindt met werken van onder anderen Picasso, Monet, Fernand Léger en de fauvist Maurice Marinot. Het museum met zijn opmerkelijke strakke vormgeving is goed bereikbaar per auto, want het ligt vlak langs de snelweg richting Lyon.

Religieus erfgoed in Montarcher en le Puy-en-Velay

Als je na een ochtendje museum van de natuur wilt genieten, moet je zeker naar de gorges de la Loire gaan; een natuurreservaat van 355 hectare waar je heerlijke wandelingen kunt maken, al dan niet onder begeleiding van een gids. Onze gasten Max en Nicole hebben de omgeving op de fiets ontdekt. Dat kan ook prima, want de D-wegen zijn hier voorzien van uitstekend asfalt. Dit is vooral te danken aan de Tour de France, die sinds wij hier wonen al twee keer de Auvergne heeft aangedaan. Max en Nicole hadden hun route zorgvuldig uitgestippeld en kwamen zo langs prachtige dorpjes als Montarcher dat nog slechts 63 inwoners telt. Het gehucht is gebouwd op een bergtop van 1162 meter. De trotse dorpskerk stamt uit de 12e eeuw, maar is in de 15e en 16e eeuw verrijkt met kapellen en een klokkentoren. In het dorp raakten Max en Nicole aan de praat met een van de inwoners die hun vertelde dat Montarcher op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt.
Datzelfde geldt voor het indrukwekkende le Puy-en-Velay, waar veel te zien en te doen is. Meteen als je aan komt rijden word je al overweldigd door het kolossale, gietijzeren beeld van Notre-Dame de France dat hoog op een vulkanische rots staat. Het ruim 22 meter hoge beeld stamt uit 1860 en werd vervaardigd van de 213 kanonnen die tijdens de Krimoorlog waren buitgemaakt door Napoleon III. Het weegt dan ook niet weinig: 835 ton. Het is even klimmen om er te komen, maar dan heb je ook wel een magnifiek uitzicht over le Puy en de verre omtrek.
Onze gasten Erik en Denise waren ook naar Le Puy-en-Velay gegaan en daar getuige geweest van de fascinerende lichtshow ‘Puy de lumière’ die in de zomermaanden tegen schemering op de monumentale panden van het stadje wordt geprojecteerd. Deze dagelijkse voorstelling, die ruim twee uur duurt, kun je gratis bijwonen.

Gezelligheid troef

Een tip die wij zelf graag geven is Saint-André-de-Chalencon, een dorp dat in alle jaargetijden betoverend mooi is. In de zomers word je bedwelmd door de geur van rozen, de herfst hult het dorp in nevel, in de winter – als de sneeuw haar witte mantel over het dorp heeft uitgerold – is de stilte er ‘oorverdovend’ en in het voorjaar brengen de vele vogels en prille bloesems het dorp weer tot leven.

We bevelen zeker ook de vele lokale ochtendmarkten in onze regio aan. Zo is de zaterdagmarkt van Montbrison bekroond als de beste markt van Frankrijk. Ook op de zaterdagmarkt van Craponne-sur-Arzon is het gezelligheid troef met tal van boeren die hun producten daar vers van het land verkopen. Maar ook huisgemaakte worsten en kazen. Het is een vrolijk schouwspel, zeker vanaf een van de terrassen met een kop koffie. Of zoals de Fransen dat doen: al vroeg met een glaasje witte wijn en een paar oesters die ze bij een kraam iets verderop hebben gehaald.

Gewichtloos door de lucht

Je moet het durven, maar wat we altijd van harte aanraden is een ballonvaart in de vroege ochtend. Rond zonsopkomst begint de ballon aan zijn reis en zie je vanuit de mand de wereld onder je ontwaken. De geluiden van de natuur hoor je heel goed en terwijl je voor je gevoel bijna gewichtloos door de lucht zweeft, heb je alle tijd om de Vallée de l’ance op een geheel andere wijze te ontdekken. Regelmatig zie je reeën, vossen of hazen ontwaken en terwijl zij zich onbespied wanen, kun je niets anders dan genieten van deze magische belevenis.’

Carnet de Voyage

Zien en beleven

Musée d’art moderne de Saint-Étienne
rue Fernand Léger
Saint-Priest-en-Jarez
mamc.saint-etienne.fr

Saint-Étienne – Gorges de la Loire Nature Reserve
Route de Saint-Victor
Saint-Étienne
reserve-regionale-gorges-loire.fr

La Statue Notre-Dame de France
Rue du Cloître
Le Puy-en-Velay
lepuyenvelay-tourisme.fr

Puy de Lumières
puydelumieres.fr

Airshow
1, place de l’Église
Viverols
airshow.fr

Eten, drinken en slapen

Le Clos Perché
Le Bourg
Montarcher
leclosperche.fr

Moulin des Comtes
Rust, ruimte en genieten in de Auvergne
2 tweepersoonskamers, 1 gîte voor 2 personen en 1 gîte voor 4 personen
1, Lieu dit moulin des comtes
Viverols
moulindescomtes.nl

Dit artikel is eerder verschenen in En Route (zomereditie 2021) en is geschreven door Rob en Annemie van der Elst.

Puy de Dôme

Bekijk Gites