L
La Tarte Tropézienne & Brigitte Bardot
Afgelopen voorjaar was ik in Saint-Tropez en zag ik bij vrijwel iedere bakker, op elke menukaart en op ieder marktje La Tarte Tropézienne staan. Een luchtig deeg (het lijkt op brioche deeg) met een heerlijke vulling van zelfgemaakt banketbakkersroom.
Omdat het originele recept geheim is, heb ik hieronder mijn versie van het recept van de Tarte Tropézienne gemaakt.
De taart werd wereldberoemd dankzij de film ‘Et Dieu créa la femme‘. Deze film werd in Saint-Tropez opgenomen, en Brigitte Bardot speelt hierin de hoofdrol.
Zij was gek op dit gebak en heeft er uiteindelijk ook de naam voor bedacht. Het originele recept voor de Tarte Tropézienne is bedacht door de Poolse patissier Alexandre Micka.
Ingrediënten voor deze Saint-Tropez taart
1. Deeg
- 500 gram bloem
- Mespuntje zout
- 175 gram roomboter
- Een zakje gedroogd gist (7 g)
- 75 gram suiker
- 100 ml melk
- 5 biologische eieren
2. De kruimels
- 50 gram roomboter
- 85 gram suiker
- 120 gram bloem
- 1 biologisch ei
3. De vulling
- 1 vanillestokje (liefst vers, anders een zakje vanillesuiker)
- 250 ml melk
- 60 gram suiker
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 150 ml slagroom
- 150 gram zachte roomboter
Bereidingswijze van de Tarte Tropézienne
Deeg
- Maak een kuiltje in de bloem en verdeel het zout over de rand. Meng in het kuiltje boter, gist, suiker, melk en eieren met elkaar en kneed er beetje bij beetje de bloem door (zie de foto hieronder).
- Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het deeg in een kom, bestoven met bloem en afgedekt met plastic folie, circa 1 uur rijzen op een warme plek.
- Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg hierop uit en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat (zo’n 23-25cm doorsnede). Laat het deeg nog circa 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden Celsius.
De kruimels
- Kluts het eitje.
- Wrijf ondertussen de roomboter, bloem, suiker en de helft van het ei tot een kruimelig deeg.
- Bestrijk met een kwastje het gerezen brooddeeg met het resterende ei en verdeel de kruimels erover en bak het deeg in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het gebakken deeg afkoelen.
De vulling
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit en geniet van de geur.
- Breng de melk samen met het vanillemerg en de helft van de suiker in een pannetje aan de kook.
- Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
- Meng een scheutje melk door het eimengsel en schenk het eimengsel in de pan en roer het geheel goed door.
- Breng de banketbakkersroom langzaam aan de kook en gaar het op laag vuur zo’n vijf minuten.
- Schenk de banketbakkersroom op een groot bord of aluminum plaatje (allebei even met koud water afspoelen) en laat het afgedekt met plasticfolie tot lauwwarm afkoelen.
- Voeg het oranjebloesemwater bij de banketbakkersroom en roer het los.
- Klop de slagroom met een garde tot een yoghurt dikte (mijn slagroom had wat langer gemogen, dus mix het tot net voordat het een normale slagroom-dikte bereikt).
- Roer de zachte roomboter beetje bij beetje door de banketbakkersroom en spatel de slagroom erdoor.
Schep de vulling in een spuitzak met glad spuitmondje.
Snijd het gebakken deeg open en spuit de banketbakkersvulling op de bodem en leg de bovenkant van het deeg erop. Bestuif de Tarte Tropézienne met poedersuiker et voilà!
Heerlijk om te drinken met een kop koffie of met een lekker glas rosé, om zo het échte Saint-Tropez gevoel te ervaren!