Dordogne vallei wandelen

L
Laat je verrassen in de Vallei van de Dordogne

Wie heeft er niet gehoord van de Dordogne? Deze zo bekende rivier in Frankrijk ontspringt in het Centraal Massief in de Auvergne, en mondt 483 kilometer westwaarts uit in de Atlantische Oceaan. Op haar weg komt ze langs de mooiste plekken. Neem de Dordogne Vallei, een prachtig en gevarieerd stukje Frankrijk waar het bijvoorbeeld geweldig wandelen is! Wil je deze vallei ontdekken, dan kan dat goed vanuit het dorp Beaulieu-sur-Dordogne.

Beaulieu-sur-Dordogne

Sinds Beaulieu-sur-Dordogne zich één van de mooiste dorpjes van Frankrijk mag noemen, bruist het in dit pittoreske dorpje in de Corrèze. Er komen boetiek hotelletjes bij, chambres d’hôtes, restaurants, koffiebarretjes en sinds kort een heuse wijnbar op een toplocatie, recht tegenover de abdijkerk op het middeleeuwse pleintje tussen de vakwerkhuisjes. Op het pleintje naast het toeristenbureau zit een nieuwe broodjesbar waar je ook op on-Franse tijden (tussen de lunch en het diner) terecht kan.

Dordogne Vallei Beaulieu-sur-Dordogne

Een van de mooiste dorpen

Het voormalige vissersdorp gesticht in de 9e eeuw aan de oevers van de Dordogne schittert op alle vlakken. Bij binnenkomst vanaf het noorden valt je oog direct op de kapel van de boetelingen, misschien wel één van de meest gefotografeerde kapelletjes van Frankrijk. De middeleeuwse kern van Beaulieu-sur-Dordogne wordt gedomineerd door de schitterende abdijkerk met zijn beroemde 12e -eeuwse timpaan en het beeld van Maria met kind, waarvoor liefhebbers van heinde en ver naar het dorp komen. Of je nu in een chic restaurant gaat genieten of een hamburger nuttigt op het pleintje onder de platanen, je zal je hart verliezen aan dit vriendelijke dorpje.

Dordogne vallei Beaulieu-sur-Dordogne

Uitvalsbasis

Beaulieu-sur-Dordogne ligt in de Dordogne Vallei en het is een prima uitvalsbasis om de mooie en gevarieerde omgeving te verkennen. Zo zijn er in een straal van 25 kilometer zeven andere dorpjes te bezoeken die op de befaamde lijst van mooiste dorpjes staan. En veertig kilometer verderop ligt Rocamadour, de beroemdste bedevaartsplaats na Lourdes. Vanwege dit spectaculair tegen een rotswand gebouwde pelgrimsoord, de prachtige natuur én het Anton Pieck-achtige Collonges-la-Rouge zijn de departementen Lot en Corrèze erg populair bij de Franse vakantieganger.

Vijf goede redenen om naar de Dordogne Vallei te gaan

1. Heerlijk wandelen

Er zijn meer dan honderd goed bewegwijzerde wandelroutes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Het landschap is afwisselend, heuvelachtig en bosrijk. Maar je wandelt ook door traditioneel landbouwgebied met weilandjes, Limousin koeien of ganzen. Onderweg passeer je watervallen, riviertjes, soms spectaculaire kliffen en vaak fantastische vergezichten.

2. Pittoreske dorpjes

Bijna elk dorpje in de streek is authentiek en goed bewaard gebleven waar het heerlijk slenteren is.

3. Vele sporen uit het verleden

Maar er zijn ook vele kastelen, grotten, kerken, oude watermolens, musea, tuinen en ruïnes.

Zomaar een tip tussen al deze bezienswaardigheden. In het kasteel dat hoog boven Saint-Laurent-les-Tours uittorent, bevindt zich het kleine museum van de Franse kunstenaar Jean Lurçat. Laat je verrassen door zijn wandtapijten en schilderingen, zijn leven en zijn bijzondere woonplek.

4. Lekker actief

De rivier de Dordogne nodigt uit tot waterrecreatie in al zijn vormen. Maar wil je het spannender, dan kan dat ook. Er zijn diverse outdoor-bedrijfjes en maneges in de omgeving.

Dordogne vallei kanoën

5. Culinair genieten

De streek staat bekend om zijn vin paillé de la Corrèze, noten, Rocamadour kaas, truffels, foie gras, meloen, magret de canard en aardbeien.

Naast het jaarlijkse aardbeien-feest wordt er in Beaulieu-sur-Dordogne niet voor niets het feest van de papillen georganiseerd.

Er zijn veel uitstekende restaurants in de omgeving, en in de zomer organiseert bijna elk dorp wekelijks een markt met streekproducten. Naast groente, fruit, brood en biologisch ijs kan je zelf vlees of vis kopen en door de lokale sportvereniging of vrijwillige brandweer laten grillen, waarna je aanschuift aan de lange picknicktafels en geniet van de Franse sfeer.

Op weekdagen tussen de middag serveren sommige restaurants een zeer betaalbaar arbeidersmenu, waarvan de kwaliteit vaak verrassend goed is.

Meer weten

Wil je weten wat er nog meer te beleven is in de Dordogne Vallei, kijk dan eens hier, en laat je inspireren.

Perfecte logeerplek!

Zou je deze streek graag ‘ns willen verkennen, dan is chambres d’hôtes Les Cavaleries een hele fijne plek! Op deze rustige, stille plek zijn twee knusse appartementen. Je wordt warm onthaald door de gastvrije Maja en John. Het is ook een fijn vertrekpunt voor mooie wandelingen!