Van Marseille naar Parijs met Zarafa

V
Van Marseille naar Parijs: in de voetsporen van een giraffe

Diplomatiek geschenk in 1827

Heb je het prachtige boek ‘Kom Atir kom’ al gelezen? Het gaat over een giraffe die in 1827 cadeau werd gedaan door de pasja van Egypte aan de Franse koning Karel X.

De giraffe arriveerde per zeilschip in Marseille. Daar wachtte een grote uitdaging … Want hoe dit vier meter hoge dier naar de koning in Parijs te krijgen? Per trein ging niet. Per koets evenmin. Per boot was ook geen optie. Er bleef er maar één mogelijkheid over: lopend … Het moet een merkwaardige, memorabele 900 km lange voettocht zijn geweest van de giraffe door het vreemde land, begeleid door zijn Soedanese verzorger en een Franse bioloog. Het heeft Agnita de Ranitz geïnspireerd om van deze bijzondere tocht een beeld te schetsen, in de vorm van een roman.

Een beeld van het 19e eeuwse Frankrijk

De schrijfster Agnita de Ranitz heeft grondig onderzoek gedaan in archieven, en las ooggetuigenverslagen, artikelen in kranten, correspondenties tussen burgemeesters en prefecten, etc. Op grond daarvan heeft ze het boek ‘Kom Atir kom’ geschreven. Het boek schetst een levendig beeld van het leven in Frankrijk van toen, en van het onthaal dat dit in die tijd het vreemde dier ten deel viel. Het verhaal wordt verteld door twee personen. Allereerst door Atir, zijn Soedanese verzorger, die ook ogen en oren te kort komt in dit land zonder palmbomen en met raar geklede mensen. En daarnaast door de Franse bioloog op leeftijd Saint-Hilaire, die de tijd van zijn leven heeft dit uitzonderlijke dier te mogen begeleiden, ook al is de lange voettocht eigenlijk teveel voor zijn aan alle kanten protesterende lijf.

Zarafa achterna

Heb je het boek gelezen, dan kan zomaar je nieuwsgierigheid zijn gewekt naar al die plaatsen waar Zarafa voorbij is geschreden. Hoe leuk is het om haar na te reizen en óók de tocht van Zarafa door het oude Frankrijk af te leggen! In dat geval heb ik twee suggesties. Want met een goede gids in de hand kom je van heerlijke logeerplek naar heerlijke logeerplek door het hele Franse land!

Waar logeer je?

Onderstaand vind je voor de verschillende etappes van de reis fijne chambres d’hôtes van voornamelijk Nederlanders en Vlamingen, in de buurt van de route. Lekker kleinschalig, op mooie plekjes op het Franse platteland. ’s Avonds schuif je aan aan een smakelijke table d’hôtes en deel je je belevenissen met je mededisgenoten. Heerlijk toch?

Gids voor onderweg

En ja, te leuk natuurlijk om op dat moment te lezen hoe het Zarafa ter plekke verging. De schrijfster Agnita de Ranitz is uitgebreid op onderzoek geweest, en wijst je graag de weg in het huidige Frankrijk bij het verkennen van de route die Zarafa heeft afgelegd. Ze heeft haar tips, suggesties, aanwijzingen etc. vervat in een gids ‘In de voetsporen van Zarafa’. Per etappe geeft ze informatie over de omgeving en blikt ze terug naar het boek.

Boeken bestellen?

Het boek ‘Kom Atir kom’ en ‘In de voetsporen van Zarafa’ zijn allebei overal te koop, zowel online als in de boekhandel.

Maar stel dat je ze allebei wil bestellen, en wil je graag korting, klik dan hier.

Woon je in Frankrijk? Dan kan je ze hier bestellen: ‘Kom Atir kom‘, en ‘In de voetsporen van Zarafa‘.

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze bijzondere boeken? Kijk maar eens op de site van Agnita de Ranitz. Daar staat van alles, van krantenartikelen tot historische achtergrondinformatie.

P.S.

Wist je dat Agnita de Ranitz in de najaars-editie 2022 van En Route een leuk artikel heeft geschreven over Zarafa? Mocht je het willen lezen, dan kan je deze editie hier bestellen.