V
Vincent van Gogh in Frankrijk – Route Arles en Auvers-sur-Oise

Vincent van Gogh in Frankrijk

Vincent van Gogh heeft gedurende zijn leven op verschillende plekken gewoond. Een aantal van zijn belangrijkste schilderijen heeft hij geschilderd toen hij in Frankrijk woonde. Van Gogh’s schilderij Zonnebloemen is bijvoorbeeld geschilderd toen hij in Zuid-Frankrijk in Arles woonde.

Ondanks, maar misschien ook wel dankzij, de psychische aandoeningen die Van Gogh had is hij na zijn dood wereldberoemd geworden met zijn prachtige kunstwerken.

Een andere bekende plek waar van Gogh heeft gewoond is Auvers-sur-Oise (vlakbij Parijs). Van beide plaatsen hebben we een overzicht gemaakt welke plekken je in beide dorpjes echt moet bezichtigen om zo een goed beeld te krijgen waar hij zijn inspiratie vandaan haalde.

Route langs van Gogh’s schilderijen in Auvers-sur-Oise

Het kunstenaarsdorpje Auvers-sur-Oise ligt in de buurt van Parijs. Naast vele andere kunstenaars heeft Vincent van Gogh hier een korte periode gewoond. In de periode dat Van Gogh hier heeft gewoond heeft hij in Auvers-sur-Oise zo’n 70 schilderijen gemaakt.

Van Gogh ligt ook begraven op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise, samen naast zijn broer Theo van Gogh.

Twee belangrijke schilderijen die hij heeft geschilderd van het landschap zijn:

1. Gemeentehuis Auvers-sur-Oise

Op het terras van Auberge Ravoux, waar hij verbleef, schilderde Van Gogh het gemeentehuis van Auvers-sur-Oise in de zomer van 1890. Vanuit hier had hij een goed uitzicht op het gemeentehuis. Hij heeft het schilderij gegeven aan zijn hotelbaas Arthur Gustave Ravoux.

2. Kerk van Auvers-sur-Oise

In juli 1890 heeft Vincent van Gogh de middeleeuwse kerk geschilderd. De kerk van Auvers-sur-Oise is te bezoeken en staat midden in het centrum. Als je bij de kerk de straat Avenue de cimetière afloopt kom je terecht bij de begraafplaats waar Vincent van Gogh begraven is.

Interessant weetje: Vlak na het voltooien van zijn schilderij kraaien in het kraaienveld (hangt nu in het Van Gogh museum in Amsterdam) heeft hij zelfmoord gepleegd.

Route langs Van Gogh’s schilderijen in Arles

Het leven in Auvers-sur-Oise werd te zwaar voor Van Gogh en daarom verhuisde hij op 34-jarige leeftijd naar het zuidelijker gelegen Arles. In de 15 maanden tijd dat Vincent van Gogh in het Zuid-Franse Arles heeft gewoond heeft hij meer dan 200 schilderijen getekend, waaronder de zonnebloemen van Van Gogh (in 1987 verkocht voor ruim 40 miljoen dollar).

Een drietal belangrijke schilderijen die hij heeft geschilderd van de omgeving zijn:

1. De brug van Langlois

Deze brug heeft een wat Hollands karakter en in Van Gogh’s ogen een wat Japanse uitstraling. De brug ligt in het zuiden van Arles (inmiddels een replica). Hij heeft de brug meerdere keren geschilderd voordat hij er tevreden mee was.

2. Café du Forum

In het najaar van 1888 schilderde Van Gogh zijn favoriete café du Forum bij nacht. Hij gebruikte olieverf op doek om caféterras bij nacht te schilderen. Inmiddels is het schilderij te bewonderen in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Op de plek van het voormalige Café du Forum (adres: Place du Forum – Arles) is nog steeds een café gevestigd en kun je je dus helemaal wanen in de tijd toen Van Gogh hier een wereldberoemd schilderij heeft gemaakt.

3. Ziekenhuis in Arles

Eind december 1888 werd Vincent van Gogh opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij in een opwelling een deel van zijn oor had afgesneden. Zijn mentale situatie ging verder achteruit, maar toen het eenmaal weer wat beter ging maakte hij een portret van zijn dokter gemaakt (dokter Félix-Rey) en gaf hem dit schilderij als aandenken.

Het pand waar het ziekenhuis in gevestigd was bestaat nog steeds. In het voormalig ziekenhuis is nu een cultureel centrum te vinden.

Interessante arrangementen en workshops